Precis som inom alla spel finns vissa ord inom black jack som är bra att kunna om man vill prova spela. Det underlättar mycket om man förstår termerna som används och man undviker missförstånd. När du lärt dig de viktiga orden nedan kan du läsa mer om hur man spelar här.

Black jack

När man får 21 på grundgiven (d.v.s. med de två första korten), ett ess plus en ram (ett kort värt tio).

Dealer/croupier

Precis som i t.ex. poker är det personen som delar ut kort. Skillnaden i black jack är att man spelar mot dealern (till skillnad från poker då man oftast spelar mot de andra spelarna).

Black Jack-termer

Marker

Precis som i t.ex. poker använder oftast inte pengar utan marker när man spelar black jack. Marker är som stora poletter och har olika värden, vilka marker som används beror på bordets minimi- och maxinsats.

Ram

Ett kort värt 10, vilket är en tia, knekt, dam och kung.

Grundgiv

De två första korten som delas ut. Man kan sedan välja om man vill ta fler kort eller inte.

Gå tjock/Dra sig tjock

När man dragit kort så att summan för korten är över 21.

Försäkring

När dealern har ett ess kan man välja att försäkra sin hand mot att dealern får black jack, d.v.s drar en ram och får 21 på två kort. Försäkringen brukar vara halva insatsen (så om man har satsat 40kr kostar försäkringen 20kr). Om man försäkrar sin hand och dealern får black jack får man behålla sin insats, om dealern inte drar en ram förlorar man försäkringen och spelet fortsätter som vanligt. Det man ska komma ihåg är att man endast försäkrar mot en black jack, inte mot att dealern har får en bättre hand än en själv.
Exempel: man själv har 18, dealern har ett ess och man väljer att försäkra
dealern drar en ram och får black jack – då får man behålla insatsen men
dealern drar en sexa och får 17 – då förlorar man försäkringen men vinner på sin hand
dealern drar en åtta och får 19 – då förlorar man både försäkringen och insatsen.

Splitt

Om man får två kort med samma värde under grundgiven kan man välja att dela dem så att man har två separata händer. Då får man lägga in samma insats för den andra handen. T.ex. om man har satsat 50kr och får två åttor under grundgiven kan man splitta genom att lägga 50kr till och dela på åttorna och så får man nya kort på vardera åtta. Så man har två händer istället för en.

Dubbla

Man dubblar insatsen för sin hand. Så om man har satsat 50kr och lägger man in 50kr till (alltså 100kr på en hand). Man får då bara ett kort. På vissa spelbord får man bara dubbla mellan 7 och 11 och endast på grundgiven medan på andra spelbord finns alltid möjlighet att dubbla, oavsett värde på handen och även efter en splitt.

Kuperkort

Ett kort (ofta i plast) som dealern sätter långt bak i kortleken för att veta när man ska blanda.