Här kan du läsa mer om hur du spelar Black Jack. Är du ny spelare bör du först lära dig viktiga ord inom Black Jack, här hittar du en lista.

Man spelar mot dealern

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg är att man spelar mot dealern, inte det andra spelarna. Dealern, eller croupieren, är personen som ger d.v.s. lägger ut korten på bordet. Det finns alltid en dealer när man spelar Black Jack, antingen i form av en person eller en maskin. När man spelar Black Jack live (antingen IRL eller med live dealer på nätet) ser man dealern, då är det alltid en fysisk person. Om man spelar Black Jack i en automat eller liknande är det inte en person utan en dator man spelar mot. Om man spelar live kan det vara andra spelare vid bordet. Men det spelar alltså ingen roll om det är andra spelare eller hur många spelare som sitter vid bordet, du spelar ändå alltid mot dealern.

Andra spelare

Däremot påverkar varje spelare spelet. Både för att varje hand som spelas påverkar kortens utfall och för att olika spelare spelar på olika sätt. Antalet spelare och strategier kan man fördjupa sig i oändligt men det är på en mer avancerad nivå. Det finns vissa spelare som vägrar spela med andra, för att de har en väldigt tydlig strategi som de följer maniskt och vill inte att denna ska störas av andra spelare. Det finns också spelare som inte vill spela själv utan vill ha fler vid bordet. Det finns också spelare som vill spela hela bordet, dvs alla boxar (och därmed spelar själv). Medan andra spelar en eller max två händer per giv.

Att spela Black Jack

Få inte över 21

En annan sak som är viktigt att komma ihåg är att man absolut inte ska gå över 21. Då ”är man tjock” som det kallas. Det som många tycker om med Black Jack är spänningen med spelet. Spänningen uppstår i att man ska försöka komma så nära 21 som möjligt, men absolut inte över 21. Det viktigaste är egentligen inte att komma så nära 21 som möjligt utan att ha en bättre hand än dealern.

Strategi

En strategi är just att man utgår helt från dealerns hand. Det går ut på att man antingen försöker göra så att dealern går tjock alternativt få en hand som är lägre än ens egen. Man gör det genom att försöka förutsäga och påverka vilka kort dealern ska få. Detta för att dealern måste dra när denne har 16 och under och måste stanna på 17 och över. Det finns alltså inget utrymme för dealern att spela eller kunna påverka korten. Så om dealern har en sexa och man tror att det kommer två höga kort stannar man oavsett vad man har för hand (även om man har en två och en trea). Detta för att om dealern går tjock vinner man inte mer för att man har en bra hand. Huvudsaken är att man har en bättre hand än dealern och går denne tjock har man automatiskt vunnit.
Det går vända på det också. Om man har 21 och dealern får Black Jack förlorar man, för att dealern har en bättre hand.

Black Jack och 21

Det är skillnad på att få 21 och Black Jack. Black Jack är när man får 21 på grundgiven (de två första korten). En Black Jack består av ett ess och en ram (ett kort värt 10 dvs 10, knekt, dam eller kung). Får man 21 på tre eller fler kort, eller efter en split, räknas det som 21 vilket är värt mindre än Black Jack.